Boegbeelden

DE AMBASSADEURS VAN TALENTBOEK CULTUUR

Boegbeeld: Karin Bloemen

Karin Bloemen treedt al meer dan dertig jaar op in theaters in Nederland. Daarnaast geeft ze les aan jonge talentvolle performers, van muzikanten tot actrices.

Welke tips geef je aan je talenten?
"Als je talent hebt zal hard werken ervoor kunnen zorgen dat je nog veel beter wordt. Ambitie is prachtig en helpt je dat harde werken vol te houden. Ik begrijp dat mensen beroemd willen worden maar je moet je wel realiseren dat beroemd zijn geen beroep is maar een gevolg van wat je doet met je talent. En dat moet je benaderen als een vak en dan geldt voor iedereen. Oefening baart kunst!" 

Welke kosten komen er gemiddeld kijken bij het uitoefenen van je talent? 
"Die kunnen zeer variëren en ook zeer oplopen! Wil je je talent goed onderhouden, dan moet je toch zeker eens in de twee weken zangles nemen, regelmatig trainen/dansen/sporten om je conditie op peil te houden en dan moet je investeren in muzieklessen, maar ook in instrumenten, kostuums, haar en make-up, je hebt geld nodig om te reizen, het hoort er allemaal bij."

Wat zou je tegen toekomstige donateurs willen zeggen? 
"Dat elke euro telt. Dat heel veel jonge talenten al geholpen zijn met 200 of 300 euro erbij per maand om echt het verschil te kunnen maken."

Heb je in de beginfase van je carrière (financiële) hulp gehad? En wat heeft dat je gebracht?
"Ik heb het geluk gehad dat ik een studiebeurs had naast een lening en dat ik al in mijn derde jaar van de Academie voor Kleinkunst in de prijzen viel. Ik won toen de 'Jean Louis Pisuisse Prijs' waarmee ik extra lessen kon betalen en ik won na mijn eerste seizoen de toen nog zo genoemde `Pall Mall Export Prijs'. Dat was 15.000 gulden en daarmee heb ik een studiereis naar New York gefinancierd. Ik heb daar 3 maanden alle mogelijke lessen gevolgd op gebied van acteren, zingen en dansen en heb daar enorm veel aan gehad. Dus als je dat hulp wilt noemen heb ik dat zeker gehad!

En je studiegenoten die geen prijs wonnen? Die hadden dat geld niet.
"Die hadden misschien ook grotere stappen kunnen maken als ze dat geld tot hun beschikking hadden gehad! Dus crowdfunding is een waanzinnig goed idee om iedereen op zo'n manier heel gericht te ondersteunen!" 

Wie is jouw idool en waarom?
"
Mijn idool was Jasperina de Jong, zij was vanaf begin jaren zestig de best zingende cabaretière. Ze was grappig, snel, kon goed typeren en was voor mij echt een voorbeeld. Ook Barbra Streisand vond ik vroeger geweldig. Prachtige stem en waanzinnige techniek. Maar ook Maria Callas was een groot voorbeeld. Haar techniek, maar ook haar dramatisch talent. En qua brutaal en humor liet ik mij inspireren door Bette Midler."

Wat zijn je hobby's naast je carrière?
"
Mijn hobby's zijn simpel. De tijd ontbreekt me om echt een tijdrovende hobby te hebben. Dus ik haak hele mooie sjaals onderweg in de auto als we naar het theater rijden en ik krijg tennisles op maandag, m'n vrije dag. Verder vind ik het fijn om met vriendinnen af te spreken maar daar komt het niet vaak van." 

Hoe ga jij om met zenuwen?
"
Ik heb gelukkig weinig last meer van zenuwen. Ik heb meer gezonde spanning en soms denk ik extra aan m'n lage adem. En de gedachte dat het vanzelf 12 uur wordt helpt ook."

Is er een film/ boek/ nummer die jou inspireert?
"
Genoeg films die sowieso inspirerend zijn zoals 'Dancer in the dark' met Björk en bijvoorbeeld 'A star is born' met Barbra Streisand. Een nummer van Joni Mitchell, 'Both Sides Now' inspireerde me voor m'n laatste show en heb ik laten vertalen. Een geweldig boek vind ik 'Een schitterend gebrek ' van Arthur Japin."

Tags: Wordpress