Boegbeelden

DE AMBASSADEURS VAN TALENTBOEK CULTUUR

Boegbeelden: Lucas & Arthur Jussen

"It is like driving a pair of BMW's " merkte dirigent Michael Schønwandt op na het dirigeren van de Nederlandse broers Lucas en Arthur Jussen. Ondanks hun jonge leeftijd hebben de twee veelbelovende pianisten al veel ervaring opgebouwd in het internationale concertcircuit. Deze ervaring brengen ze graag over op de nieuwe talenten. 

Hebben jullie tips voor opkomende talenten?
"Ons eerste advies is om hard te werken. We hebben geleerd dat niets je vanzelf komt aanwaaien, en dat is ook terecht in deze wereld waarin er zoveel mensen zijn die iets 'goed' kunnen. Maar belangrijker nog dan hard werken is het plezier hebben in wat je doet. Natuurlijk zul je af en toe een dag hebben dat je liever op je kont blijft zitten en geen zin hebt, maar als je voor het grootste deel heel veel vreugde haalt uit hetgeen wat je doet, zal het harde werken je niet gaan tegenstaan: in tegendeel zelfs, het zal je alleen maar stimuleren. Wij beseffen dan ook regelmatig hoe gelukkig we mogen zijn met feit dat we elke dag bezig zijn met hetgeen waar we zoveel van houden, namelijk muziek maken."

Welke kosten komen er gemiddeld kijken bij het uitoefenen van je talent?
"De gemiddelde kosten die komen kijken bij het uitoefenen van je talent kunnen heel erg verschillen per talent en per persoon. Voor muzikanten is het vrij voor de hand liggend om veel lessen in het buitenland te volgen omdat de betere muzikanten zich vaak daar bevinden. Hierdoor lopen kosten vaak vrij snel op. Denk maar na, je moet vliegtickets boeken, vaak hotels om in te verblijven en dan komen de kosten van de lessen zelf er nog bij. Dit kost toch al snel een paar 100 euro"

Wat zouden jullie tegen toekomstige donateurs willen zeggen?
"Kansen benutten moet je als talent zelf doen, maar die kansen krijgen, daar hebben we donateurs voor nodig. Daarom zijn jullie van onschatbare waarde."

Hebben jullie in de beginfase van jullie carrière (financiële) hulp gehad? En wat heeft dat jullie gebracht?
"Wij hebben absoluut financiële hulp gehad in het begin van onze carrière. Onze ouders hebben ons altijd gesteund en hebben allebei twee degelijke inkomens, maar zoals gezegd lopen de uitgaves hard op als je in het buitenland lessen wilt volgen. Dit werd op een gegeven moment echt te veel voor onze ouders. Dankzij de VandenEnde Foundation, Sylvia Tóth, Stichting Gansoord, ABN AMRO en sponsoren die niet genoemd willen worden, de zogenaamde "onvoorwaardelijke sponsoren" (misschien wel de meest belangrijke),  hebben wij nooit concessies hoeven doen aan het niveau van opleidingen en uiteindelijk heeft dat er grotendeels voor gezorgd dat we zijn waar we nu zijn. Zonder die sponsoren was dat nooit gelukt."

Wie is jullie rolmodel of held en waarom?
"Davy Klaassen. Omdat hij telkens op topniveau moet presteren, dat ook steeds doet en ondertussen een hele normale jongen is gebleven. Hij is ook een geboren Hilversummer, net als wij en je ziet hem hier regelmatig in de stad. Zonder kapsones en zonder arrogantie. Dat bewonderen we ontzettend."

Is er een film/boek/levensverhaal die jullie inspireert?
"Dat is de film 'Whiplash'. De film gaat over een drummer op een conservatorium waarin de band tussen leraar en leerling met alle facetten van dien haarfijn wordt verfilmd. Het is een indrukwekkend verhaal, met ups en downs en dat maakt het zo mooi."

Wat zijn jullie hobbies naast jullie carrière?
"Wij houden allebei erg van sporten. Van de hele dag achter de piano zitten word je niet fit... Daarom proberen we naast het oefenen zo veel mogelijk in beweging te zijn: fitness, voetbal en tennissen zijn daarom dingen die we naast het piano spelen vaak en graag doen!"

Hoe gaan jullie om met zenuwen?
"Hét middel tegen zenuwen is een goede voorbereiding. Wij zorgen er altijd voor dat we zo goed voorbereid zijn dat de kans dat we onder ons 'kunnen' spelen (om welke reden dan ook) zo klein mogelijk is. Hoe beter de voorbereiding, hoe kleiner de kans is dat het 'misgaat' óók met zenuwen. Overigens hebben wij bijna altijd nog gezonde spanning en daar zijn we ook blij mee: dat houdt je namelijk scherp."

Tags: Wordpress